Wanneer uw huis een spouw heeft is het in principe geschikt voor spouwmuurisolatie. De vraag is natuurlijk of er al spouwmuurisolatie aanwezig is en zo ja, in welke staat deze zich bevindt. Daarnaast is het belangrijk om te bekijken of er vervuiling aanwezig is, of dat bijvoorbeeld vleermuizen zich in uw muur hebben genesteld. Nu Isoleren kan bij u een isolatiecheck uit komen voeren om uw spouwmuur te controleren. Zo komt u erachter of spouwmuurisolatie of na-isolatie mogelijk is, én of het de moeite waard is!
Is uw spouw geschikt voor isolatie?
Wanneer we een isolatiecheck doen, kijken we naar een aantal aspecten:
- Is er al isolatiemateriaal aanwezig, en zo ja, wat is de staat daarvan?
- Is er sprake van spouwvervuiling? (puin, cementbaarden, etc.)
- Is de spouw droog?
- Hoe breed is de spouw?
- Is de spouwmuur stabiel?
- Zijn er vleermuizen aanwezig?
- Wat is de kwaliteit van het voegwerk?
- Wat is de kwaliteit van de buitengevel?
Aanwezig isolatiemateriaal
Het kan best zijn dat het aanwezige isolatiemateriaal van zodanige kwaliteit is, dat na isolatie niet nodig is. Wanneer het echter te wensen overlaat omdat de isolatielaag te dun is, verpulverd of ingezakt, dan kan na-isolatie wel plaatsvinden.
Spouwvervuiling
Wanneer er vervuiling aanwezig is in de spouw, bijvoorbeeld in de vorm van puin of cementbaarden, dan zal dit vaak eerst verwijderd moeten worden. Cementbaarden hoeven niet direct een probleem te zijn, maar dat zijn ze wel wanneer ze van de buiten- naar de binnenmuur reiken. Er is dan sprake van een koudebrug waardoor de isolatie niet eenvormig kan zijn en zijn werk goed kan doen.
Kwaliteit van gevel en metselwerk
Wanneer er scheurtjes aanwezig zijn in de gevel of in de voegen, kan dat betekenen dat vocht de spouw in kan trekken. Dat kan het isolatiemateriaal aantasten waardoor het kan gaan schimmelen en dat kan voor grote problemen zorgen. Gelukkig zijn dit soort scheurtjes vaak wel te repareren, zodat de spouw alsnog geschikt gemaakt wordt voor isolatie.