Wanneer u uw huis wil laten isoleren, is het bouwjaar een belangrijke factor. Het heeft een directe impact op welke isolatiemaatregelen het meest effectief zijn. Oudere huizen worstelen vaak met verouderde isolatiemethoden of zelfs helemaal geen isolatie, terwijl modernere huizen vaak gebouwd zijn met veel betere isolatiestandaarden. Toch kan ook een nieuwer huis gebaat zijn bij aanvullende isolatiemaatregelen. Wat het bouwjaar van uw huis betekent voor de verschillende isolatiemaatregelen, legt Nu Isoleren u graag uit.
Bouwjaar en spouwmuurisolatie
Spouwmuren bestaan uit twee parallelle muren met daartussen een luchtspouw. Sinds halverwege de jaren ’20 van de vorige eeuw werden spouwmuren gangbaar. Bij oudere huizen werd oorspronkelijk geen spouwmuurisolatie aangebracht; dat werd eigenlijk pas vanaf halverwege de jaren ’70 gebruikelijk. De kwaliteit van het isolatiemateriaal is daarna steeds beter geworden. Wat betekent dat voor uw huis?
- Bouwjaar voor 1925: Waarschijnlijk heeft uw huis geen spouwmuren. Wilt u hier zeker van zijn, meet de breedte van de muur dan op bij een deuropening. Muren onder de 25 cm zijn enkelsteens. U kunt uw muren dan wel op een andere manier isoleren, zoals met gevel- of binnenmuurisolatie.
- Bouwjaar tussen 1925-1975: Het huis heeft een spouwmuur maar bij de bouw is waarschijnlijk geen of slecht isolatiemateriaal aangebracht. Het kan ook zijn dat de kwaliteit in de loop der jaren achteruit is gegaan doordat het materiaal is gaan zakken of verpulverd is. Nu Isoleren kan een isolatiecheck uitvoeren om de staat van uw spouw te achterhalen en te zien of na-isoleren mogelijk is én of dat zin heeft. De oude isolatie kan gewoon blijven zitten; het nieuwe materiaal zal dit wegdrukken en een massief nieuw geheel vormen.
- Bouwjaar tussen 1975 en 1993: In deze periode werd er bij de bouw standaard spouwisolatie aangebracht, al waren de kwaliteitseisen nog niet erg streng. Het kan dus zinvol zijn om een isolatiecheck uit te laten voeren om te zien of na-isolatie verstandig is.
- Bouwjaar na 1993: In 1993 zijn de eisen voor het materiaal voor spouwmuurisolatie behoorlijk aangescherpt. Dat betekent dat het meestal niet de moeite waard is om nog na-isolatie aan te brengen.
Zolderisolatie
In oudere huizen waren zolders oorspronkelijk vaak bedoeld voor opslag; daarom is er vaak minimale isolatie aanwezig. Is uw huis gebouwd vóór de jaren ’70, dan is dat vaak het geval. Ook is het mogelijk dat het isolatiemateriaal niet meer voldoet omdat het beschadigd is geraakt.
Bij nieuwere huizen is vaak wel een vorm van isolatie aanwezig. Omdat hier niet zulke strenge eisen voor zijn als bij spouwisolatie, zijn daar wel sterke verschillen in. Dat is afhankelijk van de bouwer, de lokale voorschriften en specifieke isolatiekeuzes die zijn gemaakt tijdens de bouw.
Denkt u na over zolderisolatie en gebruikt u de zolder alleen als opslag? Dan kan het zinvol zijn om de vloer van de zolder te isoleren. Zo verliest uw huis veel minder warmte naar boven toe en dringt in de zomer de warmte minder snel tot in huis door. Gebruikt u de zolder als verblijfsruimte? Dan is dakisolatie verstandig.
Platdakisolatie
In verschillende bouwperiodes waren platte daken populair en ook nu is dat nog het geval. Bij oudere platte daken werd de isolatie wel vaak verwaarloosd, waardoor het erg warm kan worden in de zomer, terwijl in de winter veel warmteverlies optreedt. Wanneer er geen isolatie aanwezig is of het materiaal verouderd is, kunnen we platdakisolatie voor u aanbrengen. Dat kan zowel van buitenaf (warm dak) als van binnenuit (koud dak). Zeker bij oudere huizen kan een grondige herziening van de isolatielaag van het platte dak noodzakelijk zijn om thermisch comfort binnen te verbeteren.
Bodemisolatie
Huizen met een bouwjaar vóór 1988 hebben vaak wel een kruipruimte, maar isolatie is vaak slecht of zelfs helemaal afwezig. Daardoor kan de kou en het vocht uit de bodem gemakkelijk tot in huis doordringen. Dat kan vervelende gevolgen hebben. Koude trek, maar ook problemen als schimmel en zelfs ongedierte in huis kan daar een gevolg van zijn. Kruipruimte-isolatie kan helpen om vochtproblemen en koudebruggen aan te pakken, zodat de vloer van de begane grond warmer aanvoelt en het vocht niet langer optrekt.